Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i papryczkami antipasti

sałatka z tuńczykiem i antipasti

Przychodzą do Ciebie znajomi, a Ty chciałabyś przygotować coś ekstra. Coś, czego jeszcze nie jedli. Internet pełen jest przepisów, ale niektóre z nich są bardzo pracochłonne w wykonaniu, a Ty jak zwykle jesteś spóźniona. Wyobraź sobie, że mam przepis, który jest niczym as w rękawie. Czas przygotowania zajmie Ci maksymalnie 10 minut. Aby ten cud mógł się dokonać, wracając z pracy, odwiedzamy sklep.

Produkty, które są niezbędne, dostaniesz w każdym markecie, a cena, jaką musisz za nie zapłacić, również nie będzie wysoka. Spokojnie zamkniesz się w kwocie 20 PLN.

Zanim wyślę Cię do pierwszej półki sklepowej, zdradzę, co będzie Twoim kulinarnym celem. Otóż przygotujesz sałatkę z papryczkami Antipasti, tuńczykiem i prażonym słonecznikiem.

  • Pierwszy, podstawowy i niezbędny składnik do wykonania sałatki to Mix sałat. Ja preferuję mieszkankę z rukolą, ale tu jest pełna dowolność. Wybierz swój ulubiony zestaw, przecież jedzenie ma być przyjemnością.
  • Kolejnym produktem są papryczki faszerowane serkiem, czyli Antipasti. Proponuję czerwone, gdyż są tylko lekko pikantne i osoby nieprzepadające za ostrymi potrawami, zjedzą sałatkę bez najmniejszych problemów.
  • Następnie wybieramy tuńczyka, moją sugestią są kawałki w sosie własnym.
  • Do tego potrzebujemy łuskany słonecznik, mały jogurt naturalny, kukurydzę w puszce i sos koperkowo-ziołowy, pakowany w torebeczki.

Dla pewności powtórzę wszystkie składniki: sałata, tuńczyk, papryczki antipasti, kukurydza, jogurt, sos, słonecznik.

Mamy już wszystko, zatem zabieramy się do pracy. Sałatę płuczemy, o ile nie była wcześniej myta. Osuszamy i wrzucamy do sporej miski. Tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy i wrzucamy do sałaty, następnie dodajemy kukurydzę. Papryczki kroimy, dodajemy do pozostałych składników i zabieramy się za sos. Zanim go przygotujemy, proponuje rozgrzać suchą patelnię i zacząć prażyć słonecznik. Aby przygotować sos, potrzebujemy kubek. Dodajemy około 4 łyżek stołowych wody i wielką, kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego. Całość mieszamy, aby nie było grudek i zalewamy sałatkę. Na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem i gotowe.

Mam nadzieję, sałatką będzie smakowała. Smacznego!