Przepis na bezglutenowy torcik czekoladowy

Uwielbiam różnego rodzaju wypieki, ale ze słodkościami czekoladowymi zazwyczaj mam problem. Są one po prostu zwykle za słodkie i już po kilku kęsach mam dość. Gdy starałam się ograniczyć cukier w tradycyjnych przepisach lub zastąpić go czymś innym, torty wychodziły smaczne, ale brakowało im jakiegoś magicznego pierwiastka.

Jednak goszcząc pewnego razu u znajomych, zostałam uraczona wyjątkowo smacznym i nie przesadnie słodkim tortem czekoladowym. Smak ten chodził za mną tak długo, aż udało mi się wyprosić u zdolnej gospodyni przepis. Et voila! Torcik czekoladowy – bardzo prosty, bezglutenowy, a przede wszystkim przepyszny! Być może tym magicznym pierwiastkiem jest rum… a może gorzka czekolada zamiast słodkiej… Tego nie wiem, ale wiem, że warto ten przepis wypróbować! Czas przygotowania wraz z pieczeniem: około 1 godzina 15 minut.

Składniki:

  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 7 dag cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • aromat rumowy (arakowy)
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli.

Pokruszoną na kawałki gorzką czekoladę rozpuszczamy na parze (układając ją np. na głębokim talerzu, który kładziemy na garnku z gotującą się wodą), lekko studzimy. Myjemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy starannie z żółtkami, dodajemy czekoladę, migdały, kakao, proszek do pieczenia, aromat i rum. Ucieramy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem. Na koniec mieszamy z utartą masą. Całość wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu smarujemy kremem, który przygotowujemy w następujący sposób: 25 dag serka mascarpone ucieramy z 2 łyżkami Nutelli i 5 – 8 dag rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady. Wierzch tortu możemy udekorować startą (uprzednio zamrożoną) białą czekoladą.

Tak przygotowany tort sprawdzi się idealnie dla każdego łasucha i na każdą okazję. Wygląda efektownie, a do tego, jak smakuje!

Smacznego!